Vi stödjer Solidaritetsbloggen. Du kan också göra en insats!

2007/03/02

Sofia Karlsson - Brostugan Karlsborg - 2 mars

Vi glider in på restaurang Brostugan i Karlsborg, vi är sena men får platserna precis framför scenen, ett upplyst hörn, bakom vilken man genom fönstren ser lastbilar och länsbussen köra förbi. På en röd liten matta trängs fyra musiker både fysiskt och musikaliskt; Olle Linder (ståbas och slagverk), Lisa Rydberg (fiol), Esbjörn Hazelius (fiol och cittern) och Sofia Karlsson (sång, flöjt och bisarr!).

Sofia Karlsson har på den grammisbelönade skivan ”Svarta ballader” tolkat diktaren Dan Andersson och det är i huvudsak det hon gör också ikväll. De nationalromantiska men vemodiga texterna förmedlas med stor innerlighet och precision men blir för den skull aldrig tråkig. Spelglädjen smittar och stundtals blir det så intensivt att man inte vet vem man ska titta eller lyssna på. För första gången förstår jag kanske varför det finns spelmansstämmor.

Alla nummer är bra men det som fastnat starkast i minnet är en polska där Olle spelade helt frenetiskt på en tamburin, Peps Persson –låten ”För livet” och Dan Andersson-visan ”Du liv”.
/Anna Sterner





































Powered by Blogger


Bloggtoppen.se