Vi stödjer Solidaritetsbloggen. Du kan också göra en insats!

2007/03/31

Treanti - Henriksberg - 31 mars

Foto Jesper Frisk
Foto: Jesper Frisk

Kalla mig gärna trög men jag har aldrig fattat grejen med reggaemusik. Baktakt tröttnar man ju på efter 2 minuter. Men nu har jag fattat, tror jag, Reggae är ren och skär glädje i symbios med ett kärleksfullt fight-the-power budskap. I alla fall när >>Treanti<< spelar, eller "Sound Of A Positive Movement" som dom själva säger.

Henriksberg är helt fullt med folk (jag gissar 400 personer) och det ryktas att det stort antal människor inte får komma in. Alla är där för att åtnjuta releasefesten för >>Treantis<< nya skiva "Invisible lines". Det känns riktigt kul att ett så okänt band drar så stor publik men jag antar att dom är ganska kända i reggaekretsar. Bandet består av gitarr, bas, klaviatur, sax, perkussion och trummor. Rytmsektionen med bas, perkussion och trummor, är en sammansvetsad enhet som lägger en stabil och svängig ljudmatta. Trummisen imponerar med stabilt spel och varierade fills. Melodierna skapas främst av klaviaturen med stöd av gitarren som även höjer gung-faktorn markant. >>Treanti<< har två sångare där den ena har en grov och raspig röst och den andra är skörare och ljusare till tonen. Dom kompletterar varandra bra men jag stör mig på att den ljusa och mer melodiösa sången ofta är falsk. Saxen mjukar upp ljudbilden och tillsammans blir det ett riktigt charmigt och välljudande sväng.

Låtarna är överlag starka och de tenderar att successivt öka i intensitet ända tills hela bandet och publiken studsar! Budskapet i texterna är politiska från ett vänster-kärleks-perspektiv. Jag vet inte om detta generellt är fallet för reggae men jag inbillar mig att det åtminstone är ett vanligt inslag i Soca music (vilket jag i och för sig inte skulle klassa Treanti som). Kvällens starkaste låtar är den gamla låten "Roots of Majorna" samt "Never Gonna Get Nowhere" och "Stay Firm" från nya skivan "Invisible lines".

Alla som kom in på releasefesten fick även Treantis nytryckta skiva. Det som slår mig när jag sätter på skivan hemma är att glädjen och variationen i låtarna försvinner något. Det blir återigen reggaemusiken som jag inte riktigt förstår meningen med. >>Treanti<< är således främst ett mycket bra liveband som skulle kunna få fart på vilken publik som helst. Dom borde vara ett givet inslag på alla sommarens festivaler!

1 Comments:

At 20:22, Blogger Farsan_Baloo said...

Hej

Solidaritetsbloggen uppmärksammar minskningen av biståndet i budgetpropositionen. Häng gärna på!

http://delameddig.blogspot.com

 

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home

Powered by Blogger


Bloggtoppen.se