Vi stödjer Solidaritetsbloggen. Du kan också göra en insats!

2006/01/05

George Gershwins Porgy & Bess - Konserthuset - 5 jan

Det är Trettondagsafton och Stockholms Konserthus bjuder in till folkopera med jazzig prägel. Det är dirigenten Wayne Marshalls förkortade konsertversion av George Gershwins Porgy & Bess som står på programmet. Konserthuset är fullsatt och det borde det alltid vara. Alltför många gånger har jag suttit här, på konsert, med halvtomma rader framför mig.
Konserten inleds med att Marshall kommer in och improviserar ett slags ragtime-tema över Summertime på det piano som placerats mitt framför orkestern. Innan sista tonen klingat ut har han tagit sig upp på dirigentpodiet varifrån han med säker och svängig hand leder orkester, kör och solister under resten av konserten, utan att titta i partituret en enda gång. Kanske är det därför som det svänger som det gör. Kungliga Filharmonikerna har ikväll förvandlats till ett storband. Det är verkligen upplivande och förfriskande att se de annars så, med all rätt, stela och korrekta orkestermedlemmarna spela exotiska instrument så som banjo och trummor. Detta iklädda frack.
Gershwin har bestämt att det ska vara svarta solister och de vi får se och höra ikväll är verkligen underbara. Vilken karisma och scennärvaro. Och rösterna. Den nyinkallade basbarytonen Keel Watson är så stor att jag börjar fundera på hur mycket tyg som gick åt när hans frack syddes upp. Men hans röst är ännu större och han fullkomligt omfamnar publiken med varma toner och inlevelse. Solister och dirigent bjuder på en värme och glädje som smittar av sig till både kör, orkester och publik. Underbart en ruggig januarikväll som denna. Konserten väcker dock en liten fundering hos mig - hur skulle det låta om även orkester och kör hade varit svarta?

Missa inte -
PLAY! A Video Game Symphony Stockholms konserthus
Onsdagen den 14 juni kl 20.00

"Kungliga Filharmonikerna spelar musik från tv-spel. Play! är en hyllning till tv-spelsmusiken, en konsertturné där förstklassiga symfoniorkestrar världen över framför musik från kända spel. Under konsertens visas minnesvärda sekvenser ur spelen på storbildsskärmar, liksom närbilder på musikerna.
Kungliga Filharmonikerna är först i Skandinavien med en symfonisk konsert för spelmusik. Det blir musik från ett 20-tal välkända spel. Final Fantasy, Metal Gear Solid, Shenmue, World of Warcraft, Silent Hill, Battlefield 1942, Sonic of Hedgehog, The Elder Scrolls III: Morrowind med flera."
(saxat från Konserthuset.se)

Visst, det är ganska långt till den 14:e juni, men biljetterna släpps nu den 12:e januari.

2 Comments:

At 13:36, Blogger munkiz said...

Såhär skriver SvD: http://www.svd.se/dynamiskt/rec_konsert/did_11480603.asp

 
At 16:25, Anonymous Anonym said...

Mer frackmusik åt folket...

 

Skicka en kommentar

<< Home





































Powered by Blogger


Bloggtoppen.se